Ludens Quaerens

Zomerschool: inleiding christelijk denken

Zomerschool:

Inleiding christelijk denken

Wat is het antwoord van de christelijke traditie op de grote vragen van het leven? Wat is het antwoord van de christelijke traditie op de grote vragen van jouw leven?

Bijvoorbeeld: Wat maakt gelukkig? Wat is een goed leven en kun je het bereiken? Waarom zijn we er eigenlijk, en waartoe? Hoe is de wereld ontstaan, uit toeval, of zit er een plan achter? Is er na de dood nog iets? Waarom geloven zoveel mensen in de christelijke God? Is het waar dat Hij bestaat, of is het niet waar en hoe kun je over die vraag nadenken? Klopt het dat we zonder God niet gelukkig kunnen worden? Klopt het dat je beter kunt leven voor God en de ander in plaats van voor jezelf? Is het waar God goed is en almachtig, en zo ja, waarom is er dan kwaad?

Om dat soort vragen draait deze zomerschool.

Voor wie?

De zomerschool is voor iedereen die zich graag een paar dagen lang, in goed gezelschap van anderen, onder leiding van een jonge en bevlogen docent bezig houdt met het christelijke antwoord op de grote vragen.

Je hebt met interesse in de joods-christelijke wortels van onze cultuur. Je vermoed dat het christelijk geloof iets voor jou kan betekenen en je vind het belangrijk om de intellectuele kant ervan te leren kennen. Je kent iemand die geraakt is door het christelijk geloof en je wil er zelf ook meer over weten.

De meeste deelnemers zullen tussen de 18 en 35 zijn.

Waar en wanneer?

In een mooi klooster dat omgebouwd is tot conferentieoord met moderne voorzieningen en een goede en rustige sfeer. Het ligt in Heiloo, Noord-Holland.

De zomerschool duurt 3 dagen, van donderdagochtend tot zaterdagmiddag, 28 t/m 30 juli 2022

Wat gaan we doen?

We hebben steeds 's ochtends les, 's middags tijd voor ontspanning of om zelf nog verder te reflecteren, en 's avonds een ontmoeting met een inspirerende spreker. Vorig jaar waren er onder de sprekers twee bekeerlingen die vertelden over hun weg naar het geloof.

Centraal staan de vragen die hierboven genoemd worden en de vragen waar de deelnemers aan de zomerschool mee komen.

De docent is iemand die zelf niet met het geloof is opgegroeid en pas op latere leeftijd via ontmoetingen met mensen, gebed en veel studie tot het katholieke geloof is gekomen. Hij zal op de vragen ingaan vanuit zijn eigen diepe vertrouwdheid met de christelijke intellectuele traditie. Zo is hij al jarenlang bezig zich te verdiepen in het denken van Thomas van Aquino, John Henry Newman, G.K. Chesterton, C.S. Lewis en Joseph Ratzinger. Hij houdt zich ook veel bezig met de klassieke denkers Plato en Aristoteles, zodat hij ook daaruit kan putten om licht te werpen op de kwesties die op zullen komen.

Daarnaast zal de docent enkele teksten meenemen om samen te lezen en te bespreken. Onder andere teksten van de christelijke denkers Thomas van Aquino, C.S. Lewis en Joseph Ratzinger; maar ook enkele teksten van niet christelijke denkers zoals Plato en Aristoteles.

Wie is de docent?

De lessen worden gegeven door Niko Schonebaum MA, oprichter en docent van Ludens Quaerens. Vorig jaar bracht hij zijn eerste boek uit ‘Wat maakt gelukkig’, een vertaling van een werk van Thomas van Aquino. Onlangs werd hij voor Radio 1 geïnterviewd over zijn bekering tot het christelijk geloof en zijn werk als docent. Klik hier om het te beluisteren. Verder heeft hij vijf jaar klassieke talen gedoceerd in het middelbaar onderwijs, was hij gastdocent filosofie en retorica aan de Erasmus Universiteit en gastdocent rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Momenteel is hij vooral werkzaam als docent literatuur en filosofie bij Stichting Landmerk.

Zijn studenten merken op: Het meest opvallend aan zijn stijl van lesgeven is dat hij echt geniet van het nadenken over de vragen die in de les centraal staan.

Kosten?

Voor studenten: € 115,-. Voor niet-studenten: € 225,-

De bijdrage is inclusief overnachting, drie maaltijden per dag en lesmateriaal. Als je graag wilt meedoen, maar de bijdrage is een reële belemmering, dan kun je dat aangeven bij je aanmelding, wij zullen je dan laten weten of het voor ons mogelijk is je voor een gereduceerd tarief mee te laten doen en onder welke voorwaarden. Ludens Quaerens heeft geen winstoogmerk en wordt gedragen door vrijwilligers.

Aanmelden?

Aanmelden kan tot maandag 30 mei, via onderstaande knop

Meld je aan

Een indruk van de zomerschool van 2021