Ludens Quaerens

Thuis in de christelijke intellectuele traditie

Lessenreeksen

Denken en geloven

Zes stralende lichtpunten te midden van de drukte van het dagelijks leven. Zes avonden met een groep mensen die denken en geloven, en daar graag in willen groeien. Zes kansen om een mooi christelijk boek te doorgronden. Zes keer op zoek naar antwoorden op de grote vragen van het leven.

Van februari t/m april 2022 biedt Ludens Quaerens een reeks van zes avondcolleges, verspreid over de maanden, van 19:45 tot 21:30. In een aangename en leergierige sfeer. Door een enthousiaste en ervaren docent.

Voor wie?

Het begint ermee dat je zin hebt om aan het denken gezet te worden over de grote vragen over mens, God en wereld. Daarnaast wil je je bij het nadenken over die vragen laten helpen door het boek dat we samen gaan lezen, dat al vele mensen heeft geholpen, en door de docent, die gelovig en praktiserend katholiek is. Het maakt niet uit of je zelf gelovig bent of niet, of twijfelt, of wat dan ook. Het maakt ook niet uit hoe oud je bent of wat je achtergrond is.Wie is de mens?
En wie is Jezus Christus?

In 1925 schreef G.K. Chesterton een boek dat al snel geroemd werd als een van de beste en meest gedurfde boeken over het christelijk geloof in de moderne tijd: The Everlasting Man. Met bravoure, humor en scherpzinnigheid gaat hij de strijd aan met de vele moderne argumenten en denkwijzen die in onze tijd tegen het christelijke geloof worden aangevoerd. Het boek bestaat uit twee delen, die allebei vertrekken vanuit een heel eenvoudige vraag. Deel I gaat over de vraag: wat is er zo bijzonder aan de mens, die toch ook een dier is? Deel II over de vraag: wat is er toch zo bijzonder aan Christus, die toch ook een mens is?

Wanneer?

Ongeveer om de twee weken op vrijdagavond. De data zijn: 11 en 25 februari, 11 en 25 maart, 8 en 29 april (tussen de laatste twee avonden zitten 3 weken)

Waar?

De colleges vinden plaats aan de Herenstraat 41 te Utrecht. Dat is zo’n 15 minuten lopen vanaf het centraal station. Als fysiek bijeenkomen niet mogelijk is door de coronamaatregelen, dan gaan de colleges online door.

Wat gaan we lezen en bespreken?

G.K. Chesterton, The Everlasting Man. We lezen op een tempo van zo’n 25 bladzijden per week, ga dus uit van zo’n anderhalf uur per week aan voorbereidingstijd.

Docent?

Niko Schonebaum MA, oprichter en docent van Ludens Quaerens. Hij heeft vijf jaar klassieke talen gedoceerd in het middelbaar onderwijs, hij was gastdocent in filosofie en retorica aan de Erasmus Universiteit en in rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, en hij is docent literatuur en filosofie van Stichting Landmerk. In 2021 publiceerde hij bij uitgeverij Damon een vertaling met toelichting van een traktaat van Thomas van Aquino: ‘Wat maakt gelukkig?’

Zijn studenten merken op: Het meest opvallend aan zijn stijl van lesgeven is dat hij echt geniet van het nadenken over de vragen die in de les centraal staan.

Kosten?

Voor studenten: € 35,-. Voor niet-studenten: € 95,-

Aanmelden?

Aanmelden kan tot 31 januari, via onderstaande knop

Zodra je je aanmeldt krijg je een schema met welke passages uit het boek we op elk van de 6 avonden bespreken. Het boek is makkelijk te verkrijgen via internet.

Meld je aan