Leren van de grote meesters

Zomerschool Heiloo 2024

Leren van de grote meesters

Wat kunnen we leren van de grote meesters uit heden en verleden? Hoe kunnen we op een zinvolle manier nadenken over de grote vragen van het leven? Wat zijn de verborgen rijkdommen van het christelijke antwoord op die vragen? Die vragen houden je bezig, je denkt er graag over na, je leest er wel eens een boek over, en je houdt ervan om er met vrienden en vriendinnen over te spreken. Maar je hebt ook honger naar meer diepgang in het denken over die vragen. Deze zomerschool is precies daarvoor bedoeld. Een gemotiveerde groep deelnemers, een inspirerende omgeving, een bevlogen docent, en twee van de grootste meesters van de traditie komen samen om een week lang met toewijding en plezier na te denken over de grote vragen van het leven.

Waar en wanneer?

In Heiloo, Noord-Holland, in het gastenverblijf Onze-Lieve-Vrouw Ter Nood.

Van 13 t/m 18 juli 2024.

Voor wie?

Je hebt zin om aan het denken gezet te worden over de grote vragen van het leven, vooral over het goede leven en het christelijk geloof. Je wil je bij het nadenken over die vragen laten helpen door de grote meesters Aristoteles en Joseph Ratzinger, en door de docent, die zelf gelovig en praktiserend katholiek is. Het maakt niet uit of je zelf gelovig bent of niet, het maakt niet uit of je veel hebt gelezen of weinig, het maakt niet uit wat je studieachtergrond is.

Wat bespreken we?

We bespreken passages uit de werken van Aristoteles en Joseph Ratzinger. Aristoteles staat bekend als een van de grootste denkers uit de klassieke oudheid. Hij heeft op indrukwekkende wijze vrijwel alle aspecten van het menselijke bestaan en de rest van de schepping onder de loep genomen en beschreven. We zullen passages lezen uit een van zijn meest invloedrijke werken, de 'Ethica Nicomachea', waarin hij zich afvraagt wat een goed leven is en hoe je kan bereiken.

Joseph Ratzinger – de latere Paus Benedictus XVI – is een van de grote theologen van onze tijd, die op toegankelijke wijze de christelijke visie op het leven bespreekt, bijvoorbeeld in zijn bekende boek 'De kern van ons geloof'. We zullen meerdere passages uit dat boek behandelen.

Docent?

De lessen worden gegeven door Niko Schonebaum MA, oprichter en docent van Ludens Quaerens.

Hij is docent Latijn en Grieks op het St. Bonifatiuscollege in Utrecht, en docent filosofie en literatuur bij Stichting Landmerk.

In 2021 bracht hij zijn eerste boek uit ‘Wat maakt gelukkig’, een vertaling van een werk van Thomas van Aquino. Rond dezelfde tijd werd hij voor Radio 1 geïnterviewd over zijn bekering tot het christelijk geloof en zijn werk als docent. Klik hier om het te beluisteren.

Zijn studenten merken op: "Als student wordt je meegenomen zowel in het plezier van het nadenken over de grote vragen als in het besef dat die vragen van belang zijn voor het leven."

Wat gaan we doen?

Na rustig te ontbijten begint elke dag met het college van de dag over de teksten van Aristoteles en Ratzinger: hoe pakten zij de grote vragen aan en wat kunnen we daarvan leren? De invulling van de middagen en avonden is gevarieerd:
  • Verschillende interessante gastsprekers. Bij vorige edities hadden we te gast Mgr. Hendriks, de bisschop van Haarlem-Amsterdam, Mgr. Mutsaerts, hulpbisschop van Den Bosch, Prof. Dr. Rudi te Velde en Dr. Jörgen Vijgen, beiden grote kenners van de filosofische en theologische traditie.
  • Een wandeling door de Noord-Hollandse duinen
  • Een inspirerende film die aansluit bij de lessen
  • Vrije tijd om te sporten, verder te filosoferen, uit te rusten
Voor degenen die dat willen is er elke dag gelegenheid om te bidden en de Heilige Mis bij te wonen. De locatie waar we verblijven heeft een rustgevende kapel.

Voorbereiding

Een paar weken voor aanvang van de zomerschool ontvangen de deelnemers de passages uit Aristoteles en Ratzinger, en enkele vragen waar ze alvast over na kunnen denken in de aanloop naar de zomerschool. Het is niet per se nodig de teksten van tevoren te bestuderen.

Kosten?

Voor studenten is de bijdrage € 235,-
Voor niet-studenten is de bijdrage € 450,-
De bijdrage is inclusief overnachting, drie maaltijden per dag en lesmateriaal.

Als je graag wilt meedoen, maar de hoogte van de bijdrage is een reële belemmering, dan kun je dat aangeven bij je aanmelding, wij zullen je dan laten weten of het voor ons mogelijk is je voor een gereduceerd tarief mee te laten doen en onder welke voorwaarden.
Ludens Quaerens heeft geen winstoogmerk en wordt gedragen door vrijwilligers.

Aanmelden?

Je kunt je aanmelden door de knop hieronder.

Uiterlijke datum van aanmelding voor de zomerschool:
Zondag 28 april 2024

Meld je aan

-->

Een indruk van vorige edities