Ludens Quaerens

Thuis in de christelijke intellectuele traditie

Lessenreeksen

Denken en geloven

Zes stralende lichtpunten te midden van de drukte van het dagelijks leven. Zes avonden met een groep mensen die denken en geloven, en daar graag in willen groeien. Zes kansen om een mooi christelijk boek te doorgronden. Zes keer op zoek naar antwoorden op de grote vragen van het leven.

Van september t/m november 2021 biedt Ludens Quaerens twee verschillende lessenreeksen aan. Zes avonden, verspreid over de maanden, van 19:45 tot 22:00. In een fijne en leergierige sfeer. Door een enthousiaste en ervaren docent.

Voor wie?

Het begint ermee dat je zin hebt om aan het denken gezet te worden over de grote vragen over mens, God en wereld. Daarnaast wil je je bij het nadenken over die vragen laten helpen door het boek dat we samen gaan lezen, dat al vele mensen heeft geholpen, en door de docent, die gelovig en praktiserend katholiek is. Het maakt niet uit of je zelf gelovig bent of niet, of twijfelt, of wat dan ook. Het maakt ook niet uit hoe oud je bent of wat je achtergrond is.

Reeks A

Onversneden Christendom:
een moderne klassieker van C.S. Lewis

1943, Oxford. Temidden van een onmenselijke oorlog, bracht C.S. Lewis een beetje hoop in de harten van de mensen met radiotoespraken over het Christendom. Is het rationeel om te geloven? Hoe leeft een christen? Is christelijke godsdienst moeilijk of niet? Belangrijke vragen, die C.S. Lewis met tal van voorbeelden tot de verbeelding doet spreken. Het boek 'Onversneden Christendom', waarin deze radiotoespreken zijn uitgewerkt en verdiept, is een goed beginpunt voor iedereen die wil leren nadenken over het christelijk geloof. Ervaring met het lezen en bespreken van boeken is niet vereist.

Wanneer?

Om de twee weken op vrijdagavond. De data zijn: 1, 15 en 29 oktober, 12 en 26 november, 10 december

Waar?

Deze reeks is online

Wat gaan we lezen en bespreken?

C.S. Lewis, Onversneden Christendom (het origineel is in het Engels en heet Mere Christianity ). Leestempo? Ongeveer 20 pagina's per week, ga uit van ongeveer 1 uur lezen per week.

Docent?

Dr. Jan-Willem van Ittersum, oprichter en docent van Ludens Quaerens.
Hij is gepromoveerd in de theoretische wiskunde aan de Universiteit Utrecht, waar hij ook vier jaar heeft gedoceerd. Ook is hij betrokken geweest bij de organisatie van de Katholieke Studenten Utrecht en de Life Teen zomerkampen. Afgelopen voorjaar gaf hij een cursus over een ander werk van C.S. Lewis, namelijk, het probleem van het lijden.

Kosten?

Voor studenten: € 65,-. Voor niet-studenten: € 135,-

Aanmelden?

Uiterlijk aanmelden op 15 september Aanmelden kan hieronder

Zodra je je aanmeldt krijg je een schema met welke passages uit het boek we op elk van de 6 avonden bespreken. Het boek is makkelijk te verkrijgen via internet. We lezen en bespreken het boek in het Nederlands.

Meld je aan

Reeks B

De kern van ons geloof:
op tocht door het denken van paus Benedictus.

Paus Benedictus XVI wordt algemeen beschouwd als een van de grootste christelijke denkers van onze tijd. In 1967, in de stormachtige jaren na het Tweede Vaticaanse Concilie, besloot hij een boek te schrijven om de diepste vragen omtrent het geloof te confronteren: waarom geloven we überhaupt? Kan een weldenkend mens in deze tijd, in het licht van alle inzichten van recente eeuwen, nog geloven in God en in zijn zoon Jezus Christus? Het boek sloeg in als een bom en wordt sindsdien door velen aangemerkt als een van de belangrijkste christelijke boeken van onze tijd. Het is geen makkelijk boek, maar het is de moeite die het kost meer dan waard.

Wanneer?

Om de twee weken. De data zijn: 16 en 30 september, 14 en 28 oktober, 11 en 25 november. De eerste en de laatste sessie zijn in Utrecht (als men van ver komt, kan het ook online), de andere sessies zijn allemaal online.

Waar?

Utrecht (de exacte locatie wordt binnenkort bekend) (Als het door de maatregelen omtrent COVID-19 niet mogelijk is om fysiek bijeen te komen, dan zullen ook de eerste en de laatste sessie online zijn)

Wat gaan we lezen en bespreken?

Joseph Ratzinger, die later paus Benedictus XVI werd: De kern van ons geloof (Het origineel is in het Duits en heet: Einführung in das Christentum). We lezen op een tempo van zo’n 20 pagina’s per week, 1 à 2 uur dus.

Docent?

Niko Schonebaum MA, oprichter en docent van Ludens Quaerens.
Hij heeft vijf jaar klassieke talen gedoceerd in het middelbaar onderwijs, hij was gastdocent in filosofie en retorica aan de Erasmus Universiteit en in rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, en hij is docent literatuur en filosofie van Stichting Landmerk.
Zijn studenten merken op: Het meest opvallend aan zijn stijl van lesgeven is dat hij echt geniet van het nadenken over de vragen die in de les centraal staan.

Kosten?

Voor studenten: € 65,-. Voor niet-studenten: € 135,-

Aanmelden?

Uiterlijk aanmelden op 15 september Aanmelden kan hieronder

Zodra je je aanmeldt krijg je de tekst toegestuurd en een schema met welke passages uit het boek we op elk van de 6 avonden bespreken. We bespreken het boek in het Nederlands. De Nederlandse vertaling is niet makkelijk te krijgen, omdat het niet meer in druk is. De docent van de reeks kan u adviseren over de beste manier om het boek te bemachtigen. Het is ook mogelijk het boek in het Engels of Duits te lezen.

Meld je aan