Nadenken over God en geloof

Zomerschool Postel 2024

Nadenken over God en geloof

Nadenken over God en geloof. Wat geloven we eigenlijk als christenen, en waarom, en hoe werkt geloven? Die vragen houden je bezig, je denkt er graag over na, je leest er wel eens een boek over, en je houdt ervan om er met vrienden en vriendinnen over te spreken. Maar je hebt ook honger naar meer diepgang in het denken over die vragen. Deze zomerschool is precies daarvoor bedoeld. Een gemotiveerde groep deelnemers, een inspirerende omgeving, een bevlogen docent, en een paar van de grootste denkers uit de christelijke traditie komen samen om een week lang met toewijding en plezier na te denken over de grote vragen van het leven, vooral de vragen omtrent God en geloof.

Waar en wanneer?

In Vlaanderen, van 20 t/m 25 juli 2024 , in de Abdij van Postel.

Voor wie?

Je hebt zin om aan het denken gezet te worden over de grote vragen van het leven, vooral de vragen over God en geloof. Je wil je bij het nadenken over die vragen laten helpen door C.S. Lewis, Thomas van Aquino en Joseph Ratzinger, als vertegenwoordigers van de christelijke intellectuele traditie, en door de docent, die zelf een gelovig en praktiserend katholiek is. Het maakt niet uit of je zelf gelovig bent of niet, of twijfelt, of wat dan ook. Het maakt ook niet uit hoe oud je bent of wat je achtergrond is.

Wat bespreken we?

We bespreken passages uit de werken van C.S. Lewis, Thomas van Aquino en Joseph Ratzinger. Van Lewis bespreken we het tweede deel van zijn beroemde boekje Mere Christianity. In dat deel legt hij stap voor stap uit wat christenen wel en niet geloven. Van Thomas van Aquino bespreken we de eerste kwestie van zijn meesterwerk Summa Theologiae. In die kwestie (de Summa is niet ingedeeld in hoofdstukken maar in kwesties) stelt hij zich de vraag wat theologie eigenlijk is. Van Ratzinger - later paus Benedictus XVI - bespreken we zijn veelbesproken Regensburglezing, waarin hij beschrijft hoe het geloven en het denken in de loop der eeuwen uit elkaar gedreven zijn, om te bepleiten dat ze niet zonder elkaar kunnen en dus in de Kerk en in ieder van ons herenigd moeten worden.

Docent?

De lessen worden gegeven door Niko Schonebaum MA, oprichter en docent van Ludens Quaerens.

Hij is docent Latijn en Grieks op het St. Bonifatiuscollege in Utrecht, en docent filosofie en literatuur bij Stichting Landmerk.

In 2021 bracht hij zijn eerste boek uit ‘Wat maakt gelukkig’, een vertaling van een werk van Thomas van Aquino. Rond dezelfde tijd werd hij voor Radio 1 geïnterviewd over zijn bekering tot het christelijk geloof en zijn werk als docent. Klik hier om het te beluisteren.

Zijn studenten merken op: "Als student wordt je meegenomen zowel in het plezier van het nadenken over de grote vragen als in het besef dat die vragen van belang zijn voor het leven."

Wat gaan we doen?

Na rustig te ontbijten begint elke dag met het college van de dag over de teksten van Lewis, Thomas en Ratzinger: hoe pakten zij de grote vragen aan en wat kunnen we daarvan leren? De invulling van de middagen en avonden is gevarieerd:
  • Verschillende interessante gastsprekers. Bij vorige edities hadden we te gast Mgr. Hendriks, de bisschop van Haarlem-Amsterdam, Mgr. Mutsaerts, hulpbisschop van Den Bosch, Prof. Dr. Rudi te Velde en Dr. Jörgen Vijgen, beiden grote kenners van het filosofisch en theologisch denken van Thomas van Aquino.
  • Een wandeling door de fraaie bossen in Brabant
  • Een inspirerende film die aansluit bij de lessen
  • Vrije tijd om te sporten, verder te filosoferen, uit te rusten
Voor degenen die dat willen is er elke dag gelegenheid om te bidden en de Heilige Mis bij te wonen. De locatie waar we verblijven heeft een rustgevende kapel.

Voorbereiding

Een paar weken voor aanvang van de zomerschool ontvangen de deelnemers de passage van C.S. Lewis, om die alvast te lezen, en enkele vragen waar ze alvast over na kunnen denken in de aanloop naar de zomerschool. De teksten van Thomas en Ratzinger hoeft men niet van tevoren te lezen.

Kosten?

Voor studenten is de bijdrage € 235,-
Voor niet-studenten is de bijdrage € 450,-
De bijdrage is inclusief overnachting, drie maaltijden per dag en lesmateriaal.

Als je graag wilt meedoen, maar de hoogte van de bijdrage is een reële belemmering, dan kun je dat aangeven bij je aanmelding, wij zullen je dan laten weten of het voor ons mogelijk is je voor een gereduceerd tarief mee te laten doen en onder welke voorwaarden.
Ludens Quaerens heeft geen winstoogmerk en wordt gedragen door vrijwilligers.

Aanmelden?

Je kunt je aanmelden door de knop hieronder.

Uiterlijke datum van aanmelding voor de zomerschool:
Zondag 14 april 2024

Meld je aan

-->

Een indruk van vorige edities